Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2015-07-29

A A A POLEĆ DRUKUJ

Czas na SUPERdodatki – dwa nowe produkty Sante

150x110

Mają SUPERwłaściwości zdrowotne i są SUPERprzydatne w kuchni! To dzięki nim nasze dania staną się cennym źródłem antyoksydantów, witamin czy tłuszczów nienasyconych. O czym mowa? O ostropeście plamistym i nasionach chia (szałwii hiszpańskiej) – dwóch nowych produktach w serii „Skarby Ziemi” firmy Sante. Czy po czasach tzw. superfoods (SUPERżywności) nadszedł czas na SUPERdodatki w kuchni?

Od SUPERżywności do…  SUPERdodatków

Większość produktów zaliczanych do tzw. „superżywności” jest nam bardzo dobrze znana. Są nimi między innymi: czosnek, jabłka, brokuły, nasiona roślin strączkowych, orzechy, śliwki, buraki, dynia czy szpinak, ale nie tylko. Coraz częściej sięgamy również po inne produkty z tej grupy, takie jak quinoa komosa ryżowa, jagody goji, ksylitol, len mielony, amarantus czy łuska gryczana.

Czym te produkty zapracowały sobie na prestiżowe miano superfoods? Przede wszystkim: naturalnym pochodzeniem (rzadko się je przetwarza) oraz wieloma właściwościami odżywczymi sprzyjającymi naszemu zdrowiu.

Wśród produktów zaliczanych do grupy SUPERżywności znaleźć można takie, które korzystniej spożywać w formie dodatków. Zaliczyć można do nich m.in. ostropest plamisty, nazywany w średniowieczu fenomenem ziołolecznictwa, oraz chia – nasiona szałwii hiszpańskiej. Oba produkty wprowadziła właśnie na rynek firma Sante. Znajdą się w popularnej serii „Skarby Ziemi”, w której są już: Amaratnus Bio, Łuska Gryczana Mielona, Len Mielony Złoty, Quinoa Komosa Ryżowa, Jagody Goji i Ksylitol

Zarówno Ostropest Plamisty jak i Nasiona Chia możemy wykorzystać w kuchni jako wartościowy dodatek na wiele sposobów. Oba produkty mają neutralny smak, dzięki czemu pasują do dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. To SUPERdodatki, których spożywanie w różnego rodzaju sałatkach, omletach,  kanapkach, gulaszach, zupach czy płatkach śniadaniowych zagwarantuje nam prawdziwą porcję zdrowia – mówi Aleksandra Osłów, dietetyk Sante.

S jak sylimaryna, czyli o tajemnicy ostropestu

W średniowieczu ostropest okrzyknięto fenomenem ziołolecznictwa. Dziś przeżywa swój prawdziwy renesans. Szczególnie warto stosować go w lecie, gdy do menu dochodzą grillowane mięsa i kolorowe drinki. Regularne stosowanie ostu może uchronić przed dolegliwościami wynikającymi ze złej diety oraz zabezpieczyć skórę przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym.

Systematyczne spożywanie ostropestu okazuje się zbawienne w zakresie funkcji wątroby, jak i przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu glukozy we krwi. Produkt ten powinien być więc częściej spożywany przez osoby cierpiące na choroby układu krążenia i cukrzycy. Swoje silne właściwości detoksykacyjne ostropest zawdzięcza sylimarynie. Zawarty w roślinie kompleks flawolignanów, zwany sylimaryną, chroni wątrobę. Wchodzi bowiem w interakcję z błonami komórek wątrobowych, dzięki czemu szkodliwe substancje nie wywołują niepożądanych efektów. Wpływa to na szybszą regenerację wątroby. Zaleca się, by dzienna dawka ostropestu plamistego nie przekroczyła dwóch łyżeczek. Nie powinno się podawać go niemowlętom i dzieciom do trzeciego roku życia.

Energetyczne i prozdrowotne Nasiona Chia

Ziarna szałwii hiszpańskiej znajdą zwolenników nie tylko wśród osób dbających o sylwetkę. Podobnie jak siemię lniane, Nasiona Chia wchłaniają wodę i pęcznieją. Są więc szczególnie znane ze swoich właściwości absorpcji płynów. W efekcie, po posiłku z dodatkiem tych ziaren, mamy wypełniony żołądek i przez długi czas utrzymujemy uczucie sytości.

Niezwykle pożywne Nasiona Chia to również naturalne źródło energii, więc poleca się je wszystkim osobom na co dzień aktywnym. Dodatkowo są bogate w minerały regulujące pracę serca, takie jak: potas, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Nasiona Chia to drugie, zaraz po otrębach, wyjątkowo cenne źródło błonnika pokarmowego. Zawarte w nich włókna pokarmowe wykazują pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego – wspomagają trawienie i pobudzają perystaltykę jelit.

Garść przepisów, czyli… SUPERdodatki w SUPERdaniach

Pudding chia na herbacie malinowej z malinami i crunchy

Składniki:

  • 4 saszetki herbaty malinowej Sante
  • 500 ml wrzącej wody
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 300 gram malin
  • 8 łyżeczek crunchy od Sante
  • 2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Herbatę zaparzyć w 500 ml wrzącej wody i posłodzić dwoma łyżeczkami ksylitolu. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Gdy herbata będzie już chłodna, wsypać do niej 4 łyżeczki nasion chia. Odstawić na około 15-20 minut do spęcznienia nasion.
  3. Maliny umyć i osuszyć.
  4. Do pucharków deserowych na przemian warstwami układać nasączone herbatą nasiona chia, maliny, crunchy. W zależności od wielkości naszych pucharków, czynność powtórzyć do całkowitego wypełnienia pucharków.
  5. Przed podaniem przyozdobić kilkoma listkami mięty.

Placki bananowe z serkiem waniliowym i nasionami chia

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 gram mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 gram twarogu półtłustego
  • 1 banan
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki serka waniliowego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wbijamy dwa jajka oraz dodajemy mąkę, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz nasiona chia. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
  2. W oddzielnej miseczce rozdrabiamy widelcem banana, serek waniliowy i twaróg półtłusty. Przygotowaną masę, wrzucamy do wcześniej zmiksowanych składników i ponownie wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron. Na rozgrzaną patelnię nakładamy partiami naszą masę, formujemy placuszki. Smażymy po obu stronach na rumiany kolor.
  4. Gotowe placuszki wykładamy na talerz. Możemy udekorować je kleksem ze śmietany i posypać odrobiną nasion chia.

Jajka faszerowane musem twarogowo-jajecznym z dodatkiem ostropestu plamistego

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki jogurtu typu greckiego
  • 100 gram twarogu półtłustego
  • 1 łyżka ostropestu plamistego mielonego
  • Szczypta soli himalajskiej do smaku
  • Szczypta pieprzu białego do smaku
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Pół pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. 6 jajkom odcinamy górną część i wyciągamy ze środka żółtko. Wkładamy je do blendera, razem z 2 całymi jajkami. Blendujemy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do miski.
  2. Do masy jajecznej dodajemy jogurt, twaróg półtłusty oraz pół łyżeczki słodkiej suszonej papryki i 1 łyżkę ostropestu plamistego mielonego. Wszystko razem porządnie mieszamy. Teraz dodajemy pokrojony drobno szczypiorek oraz, według własnego smaku, soli himalajskiej i pieprzu białego. Wszystko jeszcze raz porządnie mieszamy.
  3. Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim wydrążone wcześniej jajka. Każde jajko można udekorować na szczycie odrobiną świeżego szczypiorku.

Zielony koktajl z dodatkiem ostropestu plamistego mielonego

Składniki:

  • 4 owoce kiwi
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 300 ml wody gazowanej
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 łyżka mielonego ostropestu plamistego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu lipowego

Przygotowanie:

  1. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane umieszczamy razem z natką pietruszki w misie blendera i porządnie wszystko razem blendujemy.
  2. Z cytryny i limonki wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy zblendowane kiwi i natkę pietruszki. Wszystko zalewamy wodą gazowaną. Na sam koniec wsypujemy mielony ostropest plamisty i płynny miód lipowy. Wszystko porządnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia.

dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS