Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-05-16

A A A POLEĆ DRUKUJ

Wiosenne eko-gotowanie

150x110
Gdy wiosna już na stałe zagościła w naszym domu i garderobie, najwyższy czas, by powitać ją również na talerzu! Kolorowe, lekkie, a przede wszystkim zdrowe menu to najlepszy sposób, by zregenerować organizm po zimie i przygotować się na przyjście lata.

W wiosennym jadłospisie warto postawić na różnorodność i nie bać się eksperymentów. Sałatka z pieczonego słonecznika bulwiastego z orzechowo-bekonowym winegretem? Błyskawiczne małże w zupie pomidorowej? A na deser tarta jabłkowo – pomarańczowa? Wszystko jest możliwe – szczególnie, gdy źródło natchnienia mamy w zasięgu ręki. Wiele inspirujących przepisów z całego świata znajdziemy np. w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna.
Naturalnie zdrowo!

Komponując posiłki najlepiej wybierać produkty sezonowe. Są one nie tylko świeże, smaczne i tanie, ale zawierają o wiele więcej składników odżywczych, niż warzywa i owoce uprawiane poza sezonem. Kuchnia będąca odbiciem pór roku bardziej odpowiada miejscowym warunkom klimatycznym i samoistnie powoduje zróżnicowanie potraw na talerzu, zapobiegając tym samym monotonii w codziennym jadłospisie.

Sezonowych produktów warto szukać w osiedlowym warzywniaku lub na targowisku – mówi Agata Czachórska z IKEA Kraków. - Zakupy u lokalnych producentów stanowią mniejsze obciążenie dla środowiska ze względu na skrócenie dystansu między gospodarstwem rolnym a naszą kuchnią. Produkty nie muszą też być długotrwale przechowywane w chłodniach, by zachować świeży i dobry wygląd, nie tracąc cennych składników odżywczych i walorów smakowych - dodaje.

Wyjątkowe dodatki dla łatwiejszego gotowania

Dobrze zaplanowane menu wiosenne nie powinno wymagać wielu godzin ciężkiej pracy w kuchni. By przygotowanie posiłków było szybkie i sprawne, warto skorzystać z kilku sprawdzonych tricków. Ryby, mięso i warzywa można przyrządzić na parze. Tego typu potrawy są zdrowe i smaczne, a przy tym praktycznie nie wymagają użycia wody. Wystarczy zaledwie niewielka jej ilość – około 1 cm na dnie garnka.

Sprytnym rozwiązaniem są specjalne wkłady do jednoczesnego gotowania kilku produktów w jednym garnku. Dobrze sprawdzają się np. akcesoria z serii IKEA STABIL. -Zaletą serii STABIL jest możliwość dopasowania poszczególnych elementów do większości garnków i maksymalnego wykorzystania miejsca wewnątrz nich. Wystarczy włożyć do naczynia z gotującym się makaronem lub zupą jeden lub kilka wkładów, by móc w tym samym czasie przyrządzić pozostałe elementy potrawy - warzywa, ryby czy mięso – mówi Agata Czachórska z IKEA Kraków. - Nie tylko oszczędzamy nasz czas, ale zmniejszamy ilość zużytej wody i energii potrzebnej do ogrzania naczynia. Osiągając wymierne korzyści, chronimy środowisko – dodaje. Wśród akcesoriów serii STABIL znajdziemy również wiele innych przydatnych rozwiązań, m.in. cedzaki nakładane na garnki, umożliwiające odlanie gorącej wody bezpośrednio z garnka oraz pokrywki i wkłady, dzięki którym schłodzenie potraw stanie się niezwykle proste.

Więcej informacji na temat oszczędzania wody i energii, a także mnóstwo praktycznych porad m.in. na wykorzystanie resztek z potraw i około 100 przepisów na zdrowe i ekologiczne dania znajdziemy w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna. Książka dostępna jest w sklepach IKEA, w tym w sklepie IKEA Kraków.

Wypróbuj nasz przepis!

Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
(przystawka lub dodatek do innych potraw, dla 4 osób)

Świeża, chrupiąca sałatka o eleganckim, lekko cierpkim pomarańczowym smaku. Idealny dodatek do soczystej, upieczonej na chrupiąco kaczki lub wędzonych oleistych ryb. Połowę buraków w sałatce można zastąpić smacznymi jabłkami. Zamiast gorzkawych gatunków sałat można użyć rukoli, sałaty sercowej, szpinaku lub orientalnych warzyw liściastych.

Składniki:
ok. 300 g obranych buraków np. odmian żółtych, czerwonych lub pasiastych
100 g sałaty frisee
300 g cykorii

Pomarańczowy winegret:
(przepis na około 125 ml)
½ łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu
2 łyżeczki posiekanego tymianku np. tymianku pomarańczowego
2 łyżeczki miodu np. miodu z kwiatów pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
4 łyżeczki octu balsamicznego lub zwykłego octu jabłkowego
2 łyżki wody pomarańczowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Umieść kardamon w dużej salaterce, a następnie wymieszaj pozostałe składniki. Przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Buraki pokrój na cieniutkie plasterki przy użyciu krajarki lub bardzo ostrego noża. Wymieszaj z pomarańczowym winegretem i odstaw na co najmniej 15 minut dla wzbogacenia smaków. Usuń głąb z sałaty frisee i pokrój liście na mniejsze kawałki. Umyj, wypłucz i odwiruj liście do sucha w wirówce do sałaty. Odetnij 1 cm głąba cykorii i pokrój warzywo na grube plastry. Umieść w salaterce oba rodzaje sałaty. Wymieszaj składniki i od razu podawaj na stół.

Więcej przepisów szukaj w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna, dostępnej w sklepach IKEA.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS