Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2021-03-09

A A A POLEĆ DRUKUJ

Pizza po arabsku!

 

Uwielbiasz kuchnię arabską? Jeśli tak, to może spróbuj przygotować pizzę z zatarem? Polecamy smakowity przepis Moniki Jabnouni, która wraz ze swoim mężem Tunezyjczykiem mieszka, pracuje i gotuje w Wielkiej Brytanii i wielokrotnie miała okazję zajadać się pysznymi manakish czyli plackami drożdzowymi z warstwą zataru. I stąd właśnie powstał pomysł, by zamiast tradycyjnej pizzy, zrobić to danie nieco inaczej. Wyszło bosko – polecam, a będziecie zaskoczeni!

 

Składniki na ciasto: 

0,5 kg mąki 
0,3 litra ciepłej ale nie gorącej wody (dolewaj powoli) 
1 łyżka margaryny lub masła 
1 jajko 
1 łyżeczki soli 
25g drożdży (jeśli suche to 8-9g) 
1,5 łyżeczki cukru 

Zatar jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i tzw. zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Jeśli nie masz gotowego zataru , który po prostu mieszasz z oliwą z oliwek na pastę, możesz go samodzielnie zrobić! Podstawowym składnikiem jest tymianek, do którego dodaj m.in. sezam, sumak, kumin, kolendra.

   

Wykonanie:

- połącz wszystkie składniki  

- wyrób jednolite, sprężyste i lśniące ciasto bez grudek i widocznych składników

- nakryj ściereczką i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 0,5 - 1 h. 
- ciasto podziel na 4 części

- z części uformuj okrągłe cienkie placki (lub nieco grubsze, jeśli tak wolisz)

- rozwałkuj je na papierze do pieczenia

- każdy placuszek posmaruj cieniutko pastą z zataru i oliwy
- posyp placki serem żółtym a następnie dodaj ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe i czarne oliwki (liczy się prostota) 
- włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (250 st. C + termoobieg), 

- piecz przez 8-10 minut ( czas zależy od grubości) do lekkiego zrumienienia brzegów. 

 

Uwaga! Placki zbyt długo pozostawione w piekarniku staną się twarde i wysuszone, więc polecam zaglądać.
W czasie pieczenia na placuszkach powstaną apetyczne bąble świadczące o wyrastaniu ciasta. 

Smacznego!  

 

 

 

Monika Jabnouni jest Polką, mieszkającą od kilku lat w Wielkiej Brytanii. Chce dzielić się swoim doświadczeniem i pokazywać wszystkimi, że BOGACTWO naprawdę jest na wyciągnięcie ręki – tylko trzeba umieć po nie sięgnąć! Monika Jabnouni jest autorką e-booka „3 nawyki szczęśliwych ludzi”, dostępnego pod linkiem” https://monikajabnouni.com/e-book/ oraz liderką społeczności kobiet, które zajmują się marketingiem sieciowym. 





Słowa kluczowe:pizza, przepis

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS