Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2020-12-08

A A A POLEĆ DRUKUJ

Smaczne i aromatyczne świąteczne potrawy

 

Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą trochę inne niż zazwyczaj. Nie każdy z nas będzie mógł spotkać się z całą swoją rodziną, by wspólnie celebrować ten szczególny czas. Pomimo niesprzyjających okoliczności, warto jednak pamiętać o tradycji i przygotować wyjątkowe potrawy, które uatrakcyjnią świąteczny stół.

Wszyscy znamy dania, które kojarzą się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Dla jednych jest to barszcz z uszkami, dla innych karp czy makowiec. Aby wzbogacić świąteczne smakołyki, warto dodać do nich sprawdzone, aromatyczne sosy, które „podbiją” smak każdego z nich. Możemy postawić na przykład na Majonez Kielecki, który doskonale komponuje się z wieloma rozmaitymi składnikami.

Sałatka, które podbiła niejedno serce

Niekwestionowana królowa wigilijnych stołów – to właśnie sałatka jarzynowa! Jeżeli jeszcze nie znaleźliście idealnej receptury, spróbujcie przygotować ją w oparciu o poniższy przepis.

Potrzebne składniki:

             2 ziemniaki

             4 marchewki

             1 por (zielona część)

             3 pietruszki

             pół selera

             mała cebula

             1 jajko ugotowane na twardo

             3 ogórki kiszone

             jabłko

             pół puszki zielonego groszku

             4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (lub wg uznania)

             1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej

             sól, pieprz

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy razem z porem do miękkości (ok. 35 minut). Po ugotowaniu warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Następnie kroimy obrane jabłko, jajko i ogórki kiszone, drobno siekamy cebulę i dodajemy do reszty składników, wsypujemy groszek. Na koniec dodajemy Majonez Kielecki, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. I gotowe - gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy!

Sprawdzony przepis na śledzie

Śledzie to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo – od tradycyjnej wersji ze śmietaną i cebulą, po ekstrawaganckie propozycje, takie jak śledzie w sosie jagodowym lub kawowym. Poniżej przedstawiamy tradycyjny, ale uniwersalny i niezawodny przepis na filety śledziowe w sosie majonezowo-śmietanowym z dodatkiem jabłka, cebuli i ogórków kiszonych.

Potrzebne składniki:

             500 g filetów śledziowych w oleju

             3 łyżki śmietany 18%

             3 łyżki Majonezu Kieleckiego

             jabłko

             mała cebula

             dwa ogórki kiszone

             sól i pieprz

Śledzie odciskamy z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu lub półmisku. Ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do miski i dodajemy Majonez Kielecki oraz śmietanę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, po czym dokładnie mieszamy. Gotowy sos układamy na filetach śledziowych. Smacznego!





Słowa kluczowe:WSP Społem

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS