Na pierwsze i drugie śniadanie, obiad czy kolację. W przerwie na lunch, lub jako przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. W pracy, w szkole, na wakacjach i w domu. Jedzona w pośpiechu lub w spokoju. Na zimo i na ciepło. Z przebogatym wnętrzem lub tylko kilkoma ulubionymi składnikami w środku. Kanapka. Jest bez wątpienia najpopularniejszą formą posiłku. Marka WINIARY przekonuje, że to ulubione danie można przygotowywać z fantazją i zajadać z jeszcze większym niż dotąd smakiem. Jak? Wykorzystując nowy Majonez Kanapkowy lub Sos Czosnkowo-ziołowy.
Te produkty marki WINIARY ciekawie udekorują i dodadzą kanapkom nowego smaku. Ich wyjątkowe, nietłukące się i praktyczne opakowania umożliwiają wygodne nakładanie bez użycia łyżeczki, co sprawdza się zarówno w domu, jak i w pracy.
Kanapki a dieta
Majonez Kanapkowy lub Sos Czosnkowo-ziołowy marki WINIARY sprawiają, że kanapki są jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu, a jednocześnie, odpowiednio skomponowane, stanowią zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Najwięcej błonnika zawierają oczywiście kanapki z pieczywa pełnoziarnistego. Przekąska muśnięta dodatkowo majonezem lub sosem dostarcza ważnego w diecie tłuszczu, ale w odpowiedniej ilości. Kanapka powinna mieć również jakiś dodatek białka w postaci wędliny, sera, pasty jajecznej lub rybnej oraz nie może w niej zabraknąć warzyw: sałaty, pomidorów, ogórków, cykorii albo papryki. Taka kanapka nie tylko nasyci, ale również dostarczy organizmowi najważniejszych składników odżywczych – doradza Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.
Kanapki świata
Kanapka jest daniem uniwersalnym, dlatego w większości krajów stanowi nieodzowny element śniadań, kolacji, czy nawet obiadów. Przygotowana ze zdrowych i świeżych składników może być naprawdę pożywnym posiłkiem. – przekonuje Norbert Rutkowski, doradca kulinarny programu edukacyjnego marki WINIARY „Jedz Smacznie i Zdrowo”.
Na szczególną uwagę zasługuje kanapkowy pomysł szwedzki. Mieszkańcy tego północnego kraju wykorzystują wszelkie sposoby, aby mimo chłodnej aury napełniać się pozytywną energią. Ich sztandarowa kanapka to pieczywo z pełnego przemiału, odrobina twarożku oraz… spora porcja bananów i gruszek. Owocowe orzeźwienie z pewnością podsyci apetyty. Inny sposób mają Duńczycy. Przyrządzane przez nich kanapki są soczyste, zdrowie i sycące, a kanapka, w której spod dodatków prześwituje chleb, kojarzy się z biedą. Na pieczywie kładą więc mnóstwo dodatków – sery, mięsa oraz dużo warzyw. Taką piętrową „konstrukcję” nie łatwo objąć dłońmi – swoje kanapki Duńczycy jedzą… nożem i widelcem.
Zupełnie inaczej wygląda królowa kanapek ze Stanów Zjednoczonych nazywana potocznie BLT. Jej nazwa pojawiła się w latach ‘50 minionego wieku i wywodzi się ze slangu pracowników zakładów gastronomicznych (BLT – Becon, Letuce, Tomato, czyli bekon, coś zielonego i pomidor).
Kanapka po polsku
Polacy nie gęsi i.. swoje kanapki mają. Wyczekiwanie na drugą połowę meczu, rodzinna wyprawa do lasu lub przerwa w pracy nie mogą się obejść bez kajzerki z plastrem szynki. Ten prosty przepis jest jednym z najbardziej znanych od Bałtyku, po Tatry. Chrupiąca bułeczka z odrobiną wędliny i żółtego sera, a także każda inna propozycja kanapkowa, może być jeszcze smaczniejsza, gdy urozmaicimy ją specjalnymi dodatkami. Teraz takim pysznym dodatkiem mogą być WINIARY Majonez Kanapkowy lub Sos Czosnkowo-ziołowy.
Sugerowana cena obu produktów w opakowaniach 240 ml to 3,25 zł. Nie zawierają one dodatku konserwantów.
* * *
WINIARY to marka, która od 70-ciu lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które w szybki i prosty sposób pozwalają przyrządzić domowy posiłek.